Brug Kredittkort på dagen I Dubai

En av Dubais største attraksjoner er de fantastiske handlemulighetene. Lave importavgifter og ingen omsetningsavgift gjør byen til et eldorado for alle som er ute etter et godt kjøp, enten du handler i de avkjølte shoppingsentrene i glass og marmor eller i salgsboder og småbutikker.

Dubai er også sportshovedstaden i Midtøsten! Her arrangeres internasjonale turneringer og mesterskap som tiltrekker de beste utøverne i verden.

Du er velkommen til å delta i aktiviteter som for eksempel golf, bowling, skøyter, dykking, bueskyting, riding, dykking, seiling, vannski, jet-ski, havfiske og brettsurfing. Omgivelsene er perfekte, vannet er rent og har en behagelig temperatur nesten hele året. Det er rimelig å leie det utstyret du trenger.

Arabisk er det offisielle språket, med engelsk som annet språk. Det utgis engelskspråklige aviser og blader, og det finnes engelskspråklige radio- og TV-kanaler.

Mat og drikke: Det er med veldig få unntak kun hotellenes restauranter som serverer alkohol. Til gjengjeld har de største hotellene opp til 14 spisesteder. Du finner thailandske, kinesiske, indiske, libanesiske og europeiske restauranter. Måltider på de lokale restaurantene får du til en meget rimelig penge.

Golf: Dubai er et av verdens absolutt mest fantastiske golfreisemål.
Banene har en nesten ufattelig standard, og det er ikke spart på noe når det gjelder design og utforming.

Dubai tilbyr fascinerende og stadig skiftende kontraster – klare skiller mellom moderne by og tidløs ørken, øst og vest, gammelt og nytt. Det er et eksotisk sted med en internasjonal atmosfære som kombinerer det komfortable og behagelige fra Vesten med Arabias spesielle sjarm og gjestfrihet. Byen Dubai er delt i to av Dubai-bukten, med Bur Dubai på ene siden og Deira på den andre.

Visum: Alle som ikke er statsborgere i Samarbeidsrådet for den arabiske gulf, må ha visum.

Klima: Bortsett fra en kort periode om sommeren har Dubai et svært behagelig klima. Gjennomsnittstemperatur om dagen er 24 grader i januar og 41grader i juli.

Valuta: Dirham (UAE)

Pruting: Pruting aksepteres i salgsbodene og er også vanlig andre steder.
Selgeren vil vanligvis senke prisen, ofte vesentlig, spesielt hvis du betaler kontant.

Kredittkort på dagen: De fleste hoteller og store forretninger aksepterer American
Express, Diners Club, Visa, Master Card etc.

Å bo i Dubai
Dubai er ett av sju emirater som utgjør De forente arabiske emirater (U.A.E). Disse slo seg i 1971 sammen til ett land for å kunne stå sterkere ovenfor omverdenen. Det er en norsk ambassade i UAE, og den fungerer som ambassade for både UAE (FAE), Bahrain, Kuwait og Qatar. http://www.norway.ae/norsk/ er den Norske ambassaden i Abu Dhabi sin hjemmeside. Her finner du mye nyttig og oppdatert informasjon om UAE og andre land i regionen. Her kan du også søke etter bestemmelser om innreise og
opphold, lover og regler m.m.

Dubai explorer, the complete residents’ guide“, er en bok du har nytte av å skaffe. Den kommer i stadig nye utgaver og gir deg all informasjon du måtte trenge for å bosette deg i Dubai. Finnes også for hele UAE og for andre områder og i andre utgaver, f.eks spesielt en om å være barn der. En bokhandel er et lurt sted å begynne søket etter opplysninger.

U.A.E. er et muslimsk land som gir stor grad av frihet til andre etniske og religiøse grupper i landet. Dubai er spesielt åpent for verden utenfor og for nye kulturelle impulser. Likevel kreves det at islamske lover og bestemmelser overholdes. Man skal blant annet være svært forsiktig med alkohol. Det er ulovlig å vise seg beruset offentlig og å kjøre etter inntak av alkohol. Det er nulltoleranse for narkotika.

Det er alltid viktig og riktig å vise respekt for lokal kultur og religion. Ikke minst i muslimske land. Vær spesielt
oppmerksom på at fastemåneden “Ramadan” har strenge forbud mot å spise, drikke og/eller røyke offentlig før solnedgang. Kvinner kan kle seg som i Europa og trenger ikke dekke seg til, selv om det for egen del ikke er noen ulempe å dekke skuldrene og unngå for korte skjørt.

I forhold til vestlige byer, er det lav kriminalitet i Dubai. Denne er imidlertid økende, selv om den sosiale tryggheten er god.

Om sommeren pleier de fleste skandinaviske familier (kvinner og barn i alle fall) å forlate Dubai, da temperaturen i de 3 sommermånedene kan komme opp i 50 grader og luftfuktigheten opp i 95%. Klimaet om vinteren er imidlertid meget behagelig. Når du skal finne en feriebolig i utlandet, i et varmere strøk, bør du ta en titt på Dubai. Også hvis du er på jakt etter en god investering i feriebolig for utleie.

Fredag og lørdag er muslimsk helg, og da holder alle banker og offentlige kontorer stengt.

Oppholdstillatelse
For å bosette deg i Dubai trenger du en lokal sponsor. Dette er normalt din arbeidsgiver. Den som er ansatt, sponser sin familie. I praksis har familien turistvisa helt til arbeidstakeren har fått sin oppholdstillatelse – “residence visa”. Det er viktig at arbeidsgiver stiller opp for sine ansatte, da byråkratiet i UAE kan virke ganske komplisert. I august 2008 kom nye visumsregler i UAE. Turistvisum gjelder nå for 30 dager med mulighet for å forlenge til 60 dager. Sjekk med ambassadens hjemmeside for oppdaterte opplysninger om dette.

Forsikring
Det er svært viktig å være forsikret når du reiser i utlandet. Sjekk at du har en utvidet reiseforsikring som dekker både lengden av oppholdet og typen aktiviteter og andre forhold. Du må betale for helsetjenester og sykehusopphold, og mange krever betaling før behandling. I en kritisk situasjon kan det være vanskelig å få ordnet opp dersom du ikke har forsikringene i orden. Husk at det i mange tilfeller er landets egne lover og ikke våre skandinaviske lover som gjelder. Forsikringsselskaper og ambassader kan gi mer detaljert informasjon.

Bolig
Når du skal finne bolig i Dubai er det enklest å kontakte oss; Bolig1utlandet Corporation.
Det er også lurt å forhøre seg blant andre bofaste skandinaver om disse vet om ledige hus og har tips og råd. De fleste flytter til/fra Dubai i sommermånedene. For barnefamiliene er det er en fordel å anskaffe bolig i nærheten av den skolen barna skal gå på.
I hovedsak finnes det tre forskjellige bomuligheter:

1. Hus i en “compound”. Dette er et område med mur rundt og som inneholder alt fra 6 til mer enn 100 hus. På området er det felles fasiliteter som varierer fra sted til sted, men som oftest vil man ha felles vakthold ved porten, svømmebasseng, tennis, squashbaner og treningsstudio.

2. Villaer/hus som ligger for seg selv eller evt. i en gruppe med flere andre. Kjennetegnet for disse er at de ikke er innenfor et felles anlegg med mur og vakthold.

3. Leiligheter som i Dubai stort sett finnes i høyblokkene. En del benytter disse mens de leter etter en mer permanent bolig.

Maid/Hushjelp
Mange av de skandinaviske familiene har “maid”. En “maid” er en hushjelp som hjelper til i huset med alle praktiske gjøremål: Rengjøring, rydding, barnepass/vakt m.m. For barnefamiliene er det siste kanskje det viktigste, siden man er borte fra potensielle barnepiker i nærmiljøet i hjemlandet. I følge regelverket må man selv sponse inn en hushjelp og disponere henne på heltid, evt. leie ved hjelp fra et byrå. Det finnes byråer som driver med formidling av hushjelper. Byråene henter kvinner direkte fra bl.a. Filippinene og Sri Lanka og disse kommer da til landet med deg som sponsor. Du har også mulighet til å leie en fast hushjelp fra et firma som formidler deltidsarbeid.

Drikkevann
Vannet fra springen kan drikkes, men de fleste kjøper flaskevann. Mange abonnerer på 20 liters flasker fra en vannprodusent. Flaskene leveres ukentlig på døren. Det er også mulig å koble et filter til vannkranen som renser vannet og hever kvaliteten.

Barnehager
Det finnes mange barnehager for aldersgruppen 1 1/2 – 4 1/2 år. Tidene varierer noe, men de fleste er åpne fra kl 8 til 12.30. Noen barnehager har “late class” til kl 14. Fridager er fredag og lørdag. Mange følger det britiske systemet for nurseries.

Skoler
Dubai har mange engelskspråklige skoler. Skolene har fri fredag og lørdag mens feriene varierer en del fra skole til skole. Det er derfor en fordel å ha barna sine på samme skole. Det offentlige betaler ikke skolegang og de fleste har dette inkludert i sin arbeidskontrakt. Hvis barna ikke har gått på engelsk eller amerikansk skole tidligere, er det viktig å ha med dokumentasjon på engelsk fra Norge bl.annet en karaktererbok eller skriftlig vurdering i fagene. Ved inntak blir barna testet i forhold til faglig nivå. Testene for barn som kommer utenom normalt opptak, dvs midt i året, kan oppleves noe tøffere enn om høsten når alle er “nye”. En av grunnene til dette kan være at klassene er fulle og ressurser til ekstra oppfølging da allerede kan være delt ut.

Sykehus
The American Hospital ligger bak Sjømannskirken. Sykehuset holder vestlig standard og har en rekke poliklinikker, fødeavdeling m.m. (Tel: 336 7777)

Welcare Hospital ligger i nærheten av Aviation club, sentralt i Dubai. Sykehuset holder vestlig standard og har en rekke poliklinikker, fødeavdeling m.m. (Tel: 282 7788)

Al Rashid Hospital er et offentlig sykehus med en rekke forskjellige poliklinikker. Sykehuset er velutstyrt og ligger i nærheten av Sjømannskirken. (Tel: 337 4000)

Al Wasl Hospital er annet offentlig sykehus som har fødeklinikk og barneavdeling. Poliklinikken er åpen hele døgnet. Også denne ligger i nærheten av Sjømannskirken. (Tel: 324 1111)

Al Zahra Hospital er et privat sykehus i Sharjah. Sykehuset har de fleste spesialistgrupper, og disse holder vestlig standard (06 561 9999).

Legesenter/klinikker
Det er uttall av private klinikker i Dubai. Flere av disse har legevaktordning. De mest brukte blant skandinaver er: Dubai London Clinic (D.L.C, Al Wasl Road, tel: 3446663) General Medical Centre (G.M.C v/Magrudy, tel: 3495959) Al Zahra Medical Centre (flere svenske leger og en svensk fysioterapeut, tel: 3315000) Dr Hussein Sayed er øre-nese-hals-spesialist med praksis fra Norge (tel: 398 5533).

Tannlege
Det finnes flere skandinaviske tannleger i Dubai, som er spesialister for hele familien:

Dr. Nicolas & Asp

Dr. Akel’s General Dental Clinic.

Scancare Dental Clinic som har svensk og norsk tannlege og dessuten tilbud om tannregulering ved spesialist fra Norge.

Swedish Dental Clinic som har svenske tannleger, Sharjah tel: 06 573 0666.

Dr. Formenius Dental Clinic som har svenske tannleger og har i tillegg spesialisert seg på forebyggende tannpleie.

Dr. Michaels Dental Clinic er også svensk, tel: 349 5900.

Apotek – Pharmacy
Det finnes en rekke apotek i Dubai og dessuten har de fleste varehusene sine egne apotek. Apotekene har et rikt utvalg av vestlige legemidler og sett i forhold til våre hjemland er det overraskende hvor mye man får kjøpt uten resept. Hvilke apotek som har døgnåpent står opplyst i “Gulf News”. Er du usikker på medisinen du får, bør du kontakte lege. Personalet
har ikke alltid den fagkunnskap man er vant til hjemmefra.

OBS – når du tar med medisiner fra Norge må du ha med deg dokumentasjon på engelsk. Det er ulovlig å ta med narkotiske stoffer inn i landet. Dersom du har medikamenter som kan klassifiseres som dette, må du ha god dokumentasjon, også på arabisk.

Nødnummer
Nødtelefonnummer i Dubai er: Ambulanse og politi: 999 Brann: 997.
Vær oppmerksom på at politiet alltid skal kontaktes ved ulykker. Du må bl.annet ha dokumentasjon fra politi for å få en bil reparert.

Matbutikker
De mest brukte matbutikkene er: Spinney´s, Choitram butikker, Park & Shop er butikker som har et vestlig utvalg og som også selger svinekjøtt. Carrefour (selger ikke svinekjøtt, men har lavere priser enn de engelske og amerikanske kjedene).
Det finnes også billigere alternativer, indiske kjøpesentre o.l som har rimelige priser.

Souk’ene
“Souk” er det arabiske ord for marked. Dubai har flere tradisjonelle souk’er. En souk er ofte et område eller en gate med samme type butikker. Det kan være gullbutikker, rørleggervarer, el-varer, stoffer, møbler, krydder m.m. I de tradisjonelle markedene er pruting både vanlig og forventet. Etter et spørsmål om “How much?” ber kunden om avslag ved å spørre om “discount” eller “your best price?”. Som oftest går prisen ned 5-20%. Enkelte steder kan du prute ned til halvparten av den opprinnelige prisen. Et godt tips: Ikke prut uten at du er oppriktig interessert i varen.

De mest kjente “souk’er” er: New Gold Souk ligger på Deira siden av “creek’en” Krydder-souk’en ligger også på Deira-siden – mellom creek’en og New Gold Souk Grønnsaksouk’er finnes i Satwa, Karama eller Deira. Fiskemarkedet på Deira-siden (v/Hyatt Regency) er det desidert største og livligste (vel verd et besøk!). Det finnes også marked ved Carrefour på ved Heritages Villages. Stoffsouk’er er å finne i Bur Dubai, Satwa eller Deira. I naboemiratet Sharjah finner det også flere souk´er. Den blå souken og den gamle souk´en er populære.

Planter
Oktober til april er den store sesongen for alt som spirer og gror. Frø og planter finnes i stort utvalg. Plante-“souk’en” i Satwa (bak Iranian Hospital) er populær. Det ligger også et stort plantemarked på veien til Al Jadaaf, i nærheten av Al Garhoud Bridge, noe rimeligere her enn det er i Satwa.

Stoff og skreddere
I stoff-souk’en i Satwa og Bur Dubai finnes et svimlende utvalg av billige stoffer. I samme område finnes dessuten en rekke skreddere. Hos skredderen kan du få kopiert klær og du kan få sydd etter mønster eller etter forklaring/bilde og mål. Er du på jakt etter en god skredder, hør med dem som allerede har bodd en stund i Dubai.

Gull
Gullprisene varierer i takt med verdensmarkedet. Byen har tradisjonelt sett hatt den laveste gullprisen i verden. Gull finnes i 18, 22 og 24 karat. Når man kjøper smykker betaler man pr. gram, men med et mindre tillegg for arbeidet.

Ørken og Wadi tur
Noe av det mest eksotiske med å bo i araberland er naturen. Ved første øyekast goldt og ensformig, men egentlig både variert og spennende. Det er lett å la seg fascinere av farger og formasjoner. Ørkenturer og wadi-turer (wadi – uttørret elveleie) er populært blant mange skandinaver, spesielt i vinterhalvåret.

Man kan reise på tur på egen hånd, men bør alltid være minimum to biler i følge, helst flere. Turoperatører arrangerer ofte ettermiddagsturer hvor libanesisk mat, magedans, ridning på kamel, vannpipe m.m er inkludert. Sjømannskirken arrangerer også turer og har tips til turer i ørkenen og fjellene og wadi’ene der  Takket være nordmannen Ole Olsen har Sjømannskirken en egen perm med kart og beskrivelser av flotte og utprøvete turer.

Hver tur er beskrevet med kart, veibeskrivelse og tips. I bokhandlene finner du gode håndbøker med tips om turer, f.eks: “Off Road in The Emirates I og II” og “Off Road in Oman”. Det er ikke helt uproblematisk å ferdes i fjell og ørken dersom man ikke har gjort det tidligere.

Viktige råd for ørken- og fjellturer:
– lytt til dem som har erfaring
– kjør med minimum 2 biler i følge
– ta med slepetau og spade
– kjør aldri i wadi’er i regnvær eller når det nylig har regnet

Det er også andre turer som er flotte. Hvorfor ikke avlegge et besøk i Al
Ain, Hatta, Ras Al Khaimah, Fujeirah, Khasab (Oman nord) og Muscat (Oman syd)?

Førerkort
I juni 2008 kom det nye regler for førerkort.

1. Norsk førerkort eller Internasjonalt førekort er gyldig for personer med turistvisum til UAE. Det er lovlig å kjøre leiebil med et
skandinavisk/internasjonalt førerkort. Det kan variere om forsikringen dekker ved kjøring av egen eiet bil og firmabil. SJEKK dette nøye før du kjører uten lokalt førerkort.

2. Personer med oppholdstillatelse/Residensvisa må ha lokalt førerkort. Det får man på RTA. Lokalt førerkort gjelder for alle typer biler.

Fra juni 08 er det slutt på midlertidige lokale førerkort.

Bil
Å kjøpe bil i Dubai er relativt billig. Du må ha residensvisa for å kunne kjøpe bil. Mange familier har to biler; en firmabil og en privat, avhengig av kontrakten man har inngått. De mange mulighetene til å kjøre “offroad” i ørkenen og fjellene, gjør at mange velger å ha en firehjulstrekker. Bruktbilmarkedet er stort og den beste tiden å kjøpe bruktbil på er april-juni da mange flytter på forsommeren. Prisene går noe opp i september, siden etterspørselen er større da.

Mange av bilforhandlerne er samlet rundt Sheik Sayed Road og Airport Road. Aviser og supermarkeder har annonser vedrørende bilsalg. Biler i Dubai ruster og gamle biler er ofte i dårlig stand. Det sies at araberne kjører bilene sine hardt og de fleste fraråder å kjøpe bruktbil kjørt av araberne. Å kjøre en sikker og stor bil (4-hjulstrekker) øker sikkerheten i en by med uforholdsmessig mange trafikkulykker. Biler må registreres hvert år.

Taxi
Det er mange taxi’er i Dubai og siden det er få holdeplasser kjører de rundt for å få oppdrag. Obs: Ikke ta uregistrerte taxier, da disse ikke er forsikret. Prisene er rimelige etter skandinaviske forhold.

MILLIARDPROSJEKTER I DUBAI

Offentlige og private instanser skal de nærmeste årene bruke 100 milliarder dollar – godt over 600 milliarder kroner på ulike prosjekter i Dubai. Derfor er Dubai blitt en svært interessant by å investere i feriebolig i, for å bo selv, eller for å investere for utleie. Her er noen av de viktigste prosjektene:

Dubai internasjonale flyplass: Annet byggetrinn av en omfattende utvidelse er i gang. Prislapp: 26 milliarder kroner. Flyplassen betjente i fjor rundt 25 millioner passasjerer. Utvidelsen vil øke kapasiteten til 70 millioner.

Jebel Ali internasjonale flyplass: Et helt nytt anlegg tre-fire mil sørvest for sentrum vil kunne betjene 120 millioner passasjerer og håndtere 12 millioner tonn frakt i året. Flyplassen får seks parallelle landingsstriper og vil dekke et område like stort som to av verdens største flyplasser – Heathrow i London og O’Hare i Chicago – til sammen. Første fase vil koste 3,5 milliarder kroner og vil være beregnet på fraktmarkedet. En helt ny by med 750 000 innbyggere skal reises i tilknytning til flyplassen.

Flyselskap: Emirates Airlines er for tiden et av verdens mest vellykkede flyselskaper. De bestilte nye fly til en verdi av 63 milliarder kroner fra den amerikanske Boeing-fabrikken. Har nylig mottatt 10 nye fly fra den europeiske fabrikanten Airbus og er i ferd med å foreta nye anskaffelser, blant annet 45 eksemplarer av A380, verdens største passasjerfly, som kan
ta rundt 600 passasjerer på to dekk.

Undergrunnsbane: To linjer med en samlet lengde på 50 kilometer og med 37 stasjoner. Prislapp: 65 milliarder kroner.

Skyskraper: Burj Dubai er under oppførelse og skal bli verdens høyeste bygning når den står klar i 2008. Den eksakte høyden er foreløpig en hemmelighet – den kan justeres dersom andre prosjekter truer med å gjøre byggverket rangen stridig. Men det antas at den vil bli på godt over 700 meter og koste mer enn 50 milliarder kroner.

Kjøpesenter: I tilknytning til Burj Dubai blir det også bygget et kjøpesenter som skal bli verdens største.

Hoteller: Nye prosjekter med tusener av senger er i gang. Mest originalt er et undervannshotell til en pris av 3,2 milliarder kroner. Moteskaperne Armani og Versace er blant dem som står for tur til å åpne hoteller – i  tillegg til eiendomsmagnaten Donald Trump.

Fornøyelsespark: Dubailand vil koste 30 milliarder kroner, ha 300 000 ansatte og beregnes å ta imot 15 millioner besøkende i året.

Boliger: I løpet av de nærmeste to årene vil rundt 350 000 nye boliger komme på markedet. I ett av prosjektene, Falcon City, blir bygningene formet som kopier av verdens gamle og nye underverker – Egypts pyramider, Babylons hengende haver, fyrtårnet i Alexandria og Eiffeltårnet. Samtidig står utenlandske investorer i kø. I Dubai er det verken skatt på inntekt eller på bedriftsoverskudd, og importavgiften er beskjedne fire prosent, med mange varegrupper unntatt fra avgift. Så er da også antallet bedrifter som opererer i Jebel Ali Free Zone øket fra mindre enn 300 i 1990 til drøye 1550 i år 2000.

Norske virksomheter:

Blant de rundt 60 norske virksomhetene som er på plass i Dubai og de nordlige emiratene finner vi tungvektere som Jotun, Norcem, Stolt-Nielsen, Wallenius/Wilhelmsen, Odfjell, Unitor, Aker Maritime og Telenor, mens Klaveness, Aker Kværner, Norconsult, Kongsberg Nordcontrol, og Det Norske Veritas er blant et trettialls norske bedrifter med etableringer i Abu Dhabi.

Herskeren i Dubai
Navn: Shaikh Mohammed Bin Rashid al-Maktoum.
Embeter: Emir av Dubai, statsminister og visepresident i De forente arabiske emirater.
Født: 1949.
Utdannelse: Videregående i Dubai, offisersutdannelse fra England, språkundervisning i Cambridge.
Familie: Giftet seg i 1979 med en slektning, shaikha Hind Bint Maktoum, og i 2004 med prinsesse Haya Bint al-Hussein, datter av Jordans tidligere konge. Har syv sønner og ni døtre.
Karriere: Overtok som Dubais hersker 4. januar i år etter at hans eldre bror Maktoum plutselig døde. Før det var han blant annet Dubais kronprins og forsvarsminister i emiratene. De siste årene har han vært pådriveren bak Dubais eventyrlige utvikling og initiativtager til flere av emiratets største prosjekter.
Hobbyer: Er en fremragende konkurranserytter, eier ett av verdens ledende stutterier for fullblodshester og har utgitt lyrikk både under eget navn og pseudonymt.